Ortodontie – intrebari frecvente

De ce sa alegeti tratamentele ortodontice in clinicile ADAFE?

  • Veti descoperi un mediu prietenos
  • Folosim ultimele tehnologii si materiale de cea mai inalta calitate
  • Va asiguram sedinte cat mai placute, lipsite de durere
  • Va oferim o gama larga de tratamente invizibile, folosind tehnici linguale (pe interior), bracketuri transparente, tehnici de aliniere cu gutiere

Va garantam ca:

  • Planurile de tratament va vor fi explicate pe larg, incluzand toate riscurile si beneficiile acestora
  • Tratamentele vor fi realizate doar cu consimtamantul dumneavoastra
  • Tratamentele se efectueaza la cele mai inalte standarde posibile
  • Medicul specialist ortodont participa anual la renumite congrese mondiale de specialitate, astfel incat va vom tine la curent cu toate inovatiile aparute in domeniu

Prima sedinta- consultatia

Scopul primei sedinte este de a aduna toate informatiile necesare stabililirii unui diagnostic si a unui plan de tratament corect. In acest sens, se vor culege date referitoare la istoricul dumneavoastra medical, se va realiza un examen clinic si vi se vor efectua radiografii. In mod uzual, efectuam fotografii in scop diagnostic dar si pentru a pastra o inregistrare a situatiei initiale.

Dupa realizarea planului de tratament, acesta va va fi explicat in detaliu si vi se va trimite in scris, impreuna cu un deviz financiar.

Ortodontia Adultului

Aparate fixe invizibile

Pentru a reduce impactul vizual, se pot folosi bracketuri din materiale transparente, cum ar fi ceramica sau safirul.

Arcurile folosite in asemenea cazuri pot fi transparente sau albe (caz in care sunt realizate din metal, dar acoperite cu un strat alb).

Invisalign

Invisalign este o tehnica aproape invizibila de indreptare a dintilor, cu ajutorul unor gutiere. Gutierele sunt realizate individual, pentru fiecare pacient in parte, in functie de necesitatile acestuia.

Din pacate insa, aceasta tehnica poate fi folosita in cazuri limitate, acolo unde nu sunt necesare decat mici deplasari ale dintilor. Ofera avantajul ca gutierele pot fi indepartate in timpul meselor, a periajului sau in cazul unor obligatii sociale.

Aparatele linguale (invizibile 100%)

Aceste aparate asigura frecvent, o metoda de indreptare a dintilor si imbunatatire a zambetului, mai ales in cazul persoanelor cu exigente fizionomice deosebite, care nu doresc ca aparatul fix sa se vada. In clinicile Implantodent, medicul ortodont este certificat in toate sistemele linguale existente la ora actuala, astfel incat va putem oferi o plaja larga de preturi. In momentul de fata, bracketurile se fabrica avand dimensiuni foarte mici, asigurand astfel un confort ridicat pentru pacient.

De asemenea, este demonstrat stiintific faptul ca prin tratamentul ortodontic lingual, riscul de aparitie a cariilor este foarte mult diminuat.

The In-Cognito Appliance

Aparatul lingual in situ

  Intrebari frecvente

Ce inseamna ortodontie?

Ortodontia este o ramura a stomatologiei, al carei scop este alinierea corecta a dintilor, imbunatatirea muscaturii (ocluziei) si obtinerea esteticii faciale.

Sunt prea in varsta pentru un tratament ortodontic?

Nu sunteti niciodata prea in varsta pentru a incepere un tratament de imbunatatire a functiilor si esteticii dintilor dumneavoastra. Dintii pot fi deplasati la orice varsta, cu ajutorul aparatelor ortodontice.

Este totusi foarte important ca toate afectiunile dentare sa fie tratate inainte de inceperea oricarui tratament.

La ce varsta poate incepe tratamentul ortodontic?
Varsta ideala pentru inceperea tratamentului ortodontic este de 7 ani. Tratamentul interceptiv presupune corectarea afectiunilor din dentitia de lapte, al caror eventual tratament efectuat mai tarziu ar fi mult mai complex sau care pot deveni, in timp, anomalii scheletice. Prin identificarea acestor afectiuni la varste mici se poate corecta atat tiparul de crestere, cat si ocluzia (muscatura).

Este necesara extractia unor dinti??
De cele mai multe ori, tratamentul ortodontic poate fi realizat fara a necesita extractia unor dinti. In cazuri cu inghesuiri severe, sau protruzii accentuate, poate fi necesara extractia. Indiferent de situatie, vi se vor explica implicatiile, riscurile si consecintele unei eventuale extractii de catre medicul ortodont.

Care  sunt riscurile in cazul unui tratament ortodontic?

Exista cateva riscuri in cazul unui tratament ortodontic. Acestea sunt:

  • Daca nu este pastrata o igiena foarte corecta si riguroasa, exista riscul aparitiei cariilor dentare. Acest risc creste atunci cand avem de-a face cu un consum crescut de dulciuri intre mese, sau inainte de culcare. In cadrul consultatiei initiale veti fi informat daca trebuie sa va imbunatatiti tehnica de igiena dentara si daca exista riscul aparitiei cariilor dentare in cazul dumneavoastra
  • Este normal ca, uneori, in urma tratamentului ortodontic, sa intalnim o scurtare a radacinilor cu 1-2mm, insa foarte rar, aceasta scurtare cauzeze efecte pe termen lung.
  • Daca osul alveolar este subtire, sau a fost afectat de boala parodontala, exista riscula aparitiei unor retractii gingivale. Acest efect poate fi minimalizat daca boala parodontala este tratata inainte de inceperea tratamentului ortodontic si printr-o igiena corespunzatoare.

 Ortodontia copilului
Tratamentul interceptiv

Toti copiii ar trebui sa viziteze medicul ortodont in jurul varstei de 7 ani. Aceasta consultatie este deosebit de importanta si poate ajuta la depistarea timpurie a unor probleme de dezvoltare dentara sau osoasa, cum ar fi:

  • Inghesuiri ale dintilor frontali
  • Ingustarea uneia dintre arcade, cu consecinte nefavorabile asupra muscaturii
  • Muscatura inversa frontala
  • Obiceiuri vicioase, precum sugerea degetului
  • Protruzia dintilor frontali superiori
  • Absenta unor dinti, pierderea lor prematura sau neformarea unor muguri dentari

La varste precoce, astfel de afectiuni pot fi tratate prin mijloace simple, cum ar fi aparatele mobile. Cu cat tratamentul este inceput mai timpuriu, cu atat cresc sansele de reusita si tratamentul poate fi unul cat mai simplu.

inainte si dupa corectarea unui angrenaj invers in zona frontala
Aparatele functionale

Aceste aparate sunt de regula niste aparate mobile, concepute sa impinga maxilarul inferior in fata, in vederea corectarii protruziei incisivilor la pacientii aflati in perioada de crestere. Momentul ideal pentru a urma un tratament cu aparate functionale este in timpul puseelor de crestere ale copiilor, cand ne putem folosi de cresterea faciala ce apare in mod natural.

aparat functional de tip Twin Block

Daca sunt purtate cu regularitate, aparatele functionala dau rezultate uimitoare, insa de cele mai multe ori, nu reprezinta decat prima faza a unui tratament ortodontic, fiind necesara definitivarea rezultatului cu un aparat ortodontic fix.

inainte si dupa tratamentul cu aparate functionale; vezi reducerea gradului de protruzie

Lascia un commento