Gingivita de sarcină: simptome și tratament recomandat

Una dintre cele mai frecvente probleme stomatologice cu care se confruntă femeile însărcinate este gingivita de sarcină.

Aproximativ 60-70% dintre gravide acuză simptomele tipice gingivitei în lunile 2-8 de sarcina.

Cele mai des întâlnite simptome ale gingivitei de sarcină sunt :

  • Sângerări gingivale spontane sau la periaj
  • Gingii înroşite
  • Respirație urât mirositoare
  • Gingi umflate, mărite de volum

 


Gingivita reprezintă inflamația gingiilor şi are drept cauză acumularea bacteriilor în jurul dinților. Pentru ca în timpul sarcinii apar diferite modificări hormonale, este influentat inclusiv felul în care dinţii şi gingiile reacționează la bacteriile din gură, gingiile având acum o rezistență scăzută la infecții. Pe durata sarcinii substanțele antibacteriene care protejează mucoasele de acţiunea nocivă a bacteriilor şi se regăsesc în secrețiile de la nivelul corpului se pare că sunt la un nivel redus.

 

Tratamentul gingivitei de sarcină este cu atât mai simplu, cu cât este aplicat mai devreme.

Dacă pacienta nu se prezintă la mediul dentist, boala poate să avanseze în parodontoză.

În acest caz, gingiile sunt un adevărat depozit de bacterii care pot să cauzeze pierderi osoase, mobilitate sau abcese dentare, pierderea dinţilor sau chiar afecţiuni ale fătului.

Tratamentul gingivitei de sarcină are scopul de a îndepărta bacteriile care cauzează boala.

Astăzi avem la îndemână multiple scheme moderne de tratament astfel încât procedurile să fie nedureroase, rapide şi în deplină siguranţă pentru mamă şi făt. În funcţie de fiecare caz în parte, putem utiliza terapii ghidate pentru îndepărtarea plăcii bacteriene şi tartrului, decontaminări cu ajutorul laserului dentar sau irigaţii subgingivale cu substanțe antiseptice.

Pentru că cea mai bună metodă de tratament este prevenţia, gingivita de sarcină poate fi evitată de cele mai multe ori prin controale periodice la medicul dentist.

Totuşi, dacă gingivita s-a instalat, este important ca gravida să ştie că tratamentul gingivitei se poate efectua pe perioada sarcinii astfel încât atât mama, cât şi copilul să fie în deplină siguranţă.

Meniu