Ce este parodontoza?

Ce este parodontoza?

Îmbolnăvirea structurilor de suport ale dintelui (gingie, ligamente și suportul osos) se cheamă boala parodontala, parodontopatie sau în termeni populari “parodontoza”. În formele sale cele mai grave, această maladie poate sa duca la pierderea dinților, așa că prevenirea ei este esențială pentru menținerea unui zâmbet frumos și sănătos. Aceste afectiuni se clasifică în funcție de cauză, de gradul de lezare al țesuturilor și de teritoriul afectat. In stadiile incipiente, atunci când suportul osos nu este afectat, dacă este instituit un tratament corect, ajutându-ne de tehnologiile moderne și de protocoale precise, boala este reversibilă. 

Care sunt cauzele?

Principala cauza a instalării bolii parodontale o reprezintă acumularea de placa bacteriana pe dinți. Aceasta reprezintă pelicula formată în principal din bacterii și reziduuri alimentare. Atunci când placa bacteriana nu este îndepărtată la timp prin periaj repetat și corect, bacteriile pot deveni dăunătoare, si provoacă inflamația gingiilor prin declanșarea răspunsului inflamator al organismului. In absenta unui tratament, placa bacteriana se va mineraliza și va deveni tartru- un strat dur de depuneri care nu mai pot fi îndepărtate prin periaj obișnuit. Tartrul dentar poate adera de suprafaţa dentară sau de alte structuri dentare (lucrări protetice fixe, proteze mobile, obturaţii, aparate ortodontice) .Odata acumulat, tartrul favorizează lipirea mai ușoară a altor bacterii la stratul deja depus. Tartrul reprezintă un izvor continuu de bacterii, tine placa bacteriana în contact strâns cu suprafața tisulara, irita gingia și ingreuneaza procesul de curățare prin periaj.

Ce putem face pentru a nu ajunge la parodontoza?

 1. Periajul zilnic, corect, de 2 ori pe zi. Primul factor care crește ricul apariției parodontozei este igiena precara. Un periaj incorect duce la depuneri de placă bacteriana care se transforma în timp în depuneri de tartru. Un periaj corect trebuie sa dureze cel putin doua minute și trebuie efectuat cu grija, astfel încât sa acoperim toate suprafetele dentare și nu lezam gingiile. Incepe periajul cu molarii (maselele din spate) superiori dintr-o parte a cavității orale si mergi in sensul acelor de ceasornic. 
 2. Nu uitați sa folositi mijloace auxiliare de curățare: ata dentară, irigatorul oral( dusul bucal) și periuțele interdentare. Este esențială curățarea spațiilor dintre dinți, măcar o data pe zi, folosind mijloacele enumerate mai sus. Periuța dentară nu poate sa îndepărteze bacteriile și resturile de mâncare dintre dinți sau de sub lucrările protetice. De aceea, ca sa evitam acumularea de placa bacteriana și apariția unui miros neplacut, este esențial sa curățăm și spațiile interdentare cu ata dentară, dusul bucal sau periate interdentare. Dusul bucal functioneaza pulsand jeturi de apa cu viteza foarte mare catre dinti si catre gingii, dizlocand astfel resturile alimentare din spațiile interdentare, dintre bracketi, de sub corpurile de punte sau din jurul implanturilor. Dacă nu ani mai folosit pana acum dusul bucal, începeți utilizarea lui cu o treapta inferioara ca sa va obisnuiti cu senzatia, apoi alegeti-o pe cea mai confortabila si eficienta pentru dumneavoastra.
 3. Controale efectuate de medicul dentist, o data la 6 luni. Dacă amânăm tratamentul diferitelor carii/leziuni parodontale, țesuturile se vor deteriora mai tare, pana când se poate ajunge la pierderea dintelui. 
 4. Renunta la fumat. Fumatul afectează vascularizația la nivelul parodontiului și reduce răspunsul imun de apărare împotriva bacteriilor parodontale. In plus, boala progreseaza mult mai rapid si recuperarea este mult mai lenta. De asemenea, petele inestetice și halitoze ( respirația urat mirositoare) sunt mai frecvente la fumători.
 5. Nu uita sa bei apa! Atunci când nu bei suficientă apa te deshidratezi iar acest lucru are un impact și asupra sănătății orale deoarece clearence-ul salivar scade în deshidratare. Uscarea gurii afectează tesuturile moi, le face sa se inflameze si sa fie mai predispuse infectiilor.
 6. Evita periutele de dinti cu peri duri si inlocuieste-le o data la 3 luni. Astfel, evita acumularea de bacterii pe perii periuței.
 7. Urmează un tratament ortodontic, dacă ai dinții inghesuiti. Dinții strâmbi sunt mult mai retentivi pentru placa bacteriana și resturi alimentare iar spațiile respective sunt mult mai greu de igienizat corespunzător.
 8. Evita alimentele bogate în zahar, cu consistenta moale care pot sa ramana lipite pe dinti timp indelungat si bauturile dulci si acidulate. Zaharul hraneste bacteriile nocive care crează placa bacteriana, tartrul șs care duce la carierea dinților.
 9. Vitamina C: conform studiilor, vitamina C joaca un rol important în protectia gingiilor, adultii cu un consum redus de vitamina C având un risc crescut de afectare parodontala.  Pentru un nivel optim de vitamina C, integrati în dieta alimente precum citrice, ardei gras rosu, căaina, coacaze și broccoli.
 10. Nu amana rezolvarea problemelor dentare. Cu cat detectam problemele dentare sau parodontale mai repede, cu atat sunt mai usor si mai ieftin de tratat.
 
 
 

“Parodontiul” este termenul care descrie un grup de structuri care protejează și susțin dintele.  Acesta este alcătuit din gingie, os alveolar, cement și ligamente parodontale. 

 • GINGIA- in mod normal, culoarea acesteia trebuie sa fie roz iar consistenta ei trebuie sa fie ferma, atașata de dinte. Aceasta acoperă și protejează suprafață rădăcinii și osul alveolar. Gingia situată între doi dinți vecini se numește gingie interdentara sau papila interdentara. In mod normal, aceasta trebuie sa umple tot spațiul situat sub punctul de contact și sa aibă o forma triunghiulara. Rolul ei este acela de a preveni impactul agresiv al alimentelor în timpul masticatiei. Absenta gingiei interdentare indica debutul sau avansarea unei afecțiuni parodontale.
 • OSUL ALVEOLAR- Osul alveolar este situat in structura a oaselor maxilare- superioara și inferioara -care se numeste „proces alveolar”. Alveola este compartimentul osos care sustine radacina dintelui, o continuare osoasa a mandibulei sau maxilarului care formează o cavitate conica. Acest os se formează odata cu dintele, il sustine si dispare cand se pierde.
 • CEMENTUL- reprezintă stratul exterior al rădăcinii dintelui. Acesta acoperă dentina și servește drept zona de atașament pentru fibrele de colagen din ligamentul parodontal. Are o duritate mult mai scăzută fata de smalț iar culoarea este una galbuie. Din acest motiv, atunci când exista o retractie a gingiei și este expusă rădăcina, efectul inestetic este marcat: se vede o delimitare clara între suprafață albă și neteda a smaltului și suprafață gălbuie și ușor neregulată a cementului. Cu cat este detectata mai repede cauza retractigi gingivale și cu cât este instaurat mai rapid un tratament corect, cu atât putem sa prezervam mai mult țesut dentar și putem evita efectele inestetice neplăcute. 
 • LIGAMENTUL PARODONTAL- ancoraza dintele in alveola dentara si diminueaza fortele externe ce se exercita asupra lui. Acesta este reprezentat de un tesut conjunctiv dens, ordonat, bine vascularizat, ce realizeaza conexiuni puternice intre procesele alveolare si cement.

Desi prevenția este cheia menținerii unei structuri parodontale sănătoase, in cazul in care se instalează o afecțiune la nivelul ei, medicul parodontolog este cel care poate sa acționeze rapid și sa salvele structurile dentare descrise mai sus, salvând in acest fel și dinții. Atunci când afecțiunea gingiilor este una superficiala, tratamentul este unul simplu, reprezentat de cele mai multe ori de o curățare corecta in cabinetul dentar și de o decontaminare și ajutorul laserului. Daca bacteriile au pătruns profund in pungile parodontale și au distrus tesutul osos, gingival sau ligamentare, un tratament mai complex este necesar (de exemplu parodontite agresive, parodontite cronice, parodontite ca manifestari sistemice, necrotice, abcese, etc). Medicul parodontolog poate efectua in acest caz diferite manopere care au ca scop îndepărtarea bacteriilor, curățarea și planarea suprafetelor radiculara sau regenerarea tisulară. Cu cat pacientul se prezintă mai repede la medicii  este instaurat un tratament corect și complet, se reduce riscul de a pierde din structurile de suport ale dinților. 

 

Avand astăzi la dispoziție tehnologie de ultima generație cum ar fi aparate laser, tehnologie prgf, terapia durerii și microinstumente pentru planarea suprefetelor radiculare, confortul pacientului este sporit in timpul ședințelor la medicul dentist, rezultatele sunt mai predictibile și șansele de recidiva sunt mult mai scăzute.

Sangerari gingivale

 1. Desi sângerările gingivale pot avea drept cauza o afecțiune gravă a cavității orale, acestea sunt deseori considerate o normalitate de către pacienți. Aproximativ 90% din populație se confrunta sau s-a confruntat la un moment dat cu problema sângerărilor gingivale. 

  Gingiile sănătoase au o consistentă ferma, sunt bine atașate de dinte, au o culoare roz și nu sângerează la periaj, la folosirea atei dentare sau la utilizarea dușului bucal. 

  Uneori, gingiile pot sângera în urma unei răniri cu un aliment mai dur, caz în care sângerarea o sa dureze doar câteva zile. Dacă, insa, sângerările persista un timp îndelungat și gingiile devin dureroase , acesta poate fi un semnal care ne indica o afecțiune mai gravă.

  Sangerarea gingivala poate fi cauzată de:

  • Afectiuni parodontale cum ar fi gingivita sau parodontita, cunoscuta sub termenul popular de “parodontoza”. Sângerările gingivale cauzate de acumularea de placa bacteriana mențin un proces inflamator continuu la nivelul cavității orale. Atunci când placa bacteriana nu este îndepărtată, gingiile devin umflate, roșii și sangerande. Acestea pot sa sângereze la masticatie, la periaj sau spontan. Aceste simptome corespund stadiului inițial al bolii parodontale: gingivita. Daca afecțiunea nu este tratată la timp, o sa evolueze spre parodontoza și spre pierderea dinților. Cu cat tratamentul este efectuat mai curând, cu atât se poate păstra mai mult țesut gingival și osos și se pot evita complicațiile și efectele secundare. Ajutandu-ne de tehnologia de astăzi, folosind lasere dentare speciale, boala parodontale poate sa fie tratată rapid și fără durere. Daca se intervine in stadiul de gingivita, adică prima etapa a bolii parodontale, procesul este complet reversibil.
  • Deficitul de vitamine datorat unei diete dezechilibrate, diete de slăbire cu număr foarte redus de calorii pe zi, după anumite tratamente medicamentoase sau în urma unei diete în care sunt consumate putine fructe / legume în stare cruda, proaspete. Carenta de vitamina K și vitamina C duce la sângerarea gingiilor.
  • Periaj incorect, prea puternic sau utilizând o periuța de dinți cu peri duri
  • Utilizarea incorecta a atei dentare sau aplicarea unei presiuni excesive. Ata dentară trebuie introduse între dinți cu mișcări atente înainte și inapoi
  • Afectiuni ale ficatului și rinichilor, deficiente ale factorilor de coagulare, hemofilie
  • Diabet: pacientii care au diabet prezintă o capacitate scazuta a organismului de a face fata la Infecții, inclusiv infecțiile de la nivelul gingiilor
  • Modificari hormonale datorate sarcinii. Dacă este aplicat un tratament corect și pacienta o sa respecte o rutina adecvată de îngrijire a cavității orale, gingivita de sarcina este reversibilă.
  • O infectie a dintilor sau gingiilor
  • Proteze dentare/ lucrări protetice precum punți detare care sunt incorect adaptate și irita mucoasa cavității orale
  • Traumatisme cauzate de alimente sau băuturi fierbinti sau substanțe chimice
  • Medicamentele anticonvulsivante care sunt folosite în tratamentul epilepsiei
  • Fumatul sau mestecatul tutunului

  Ce putem face?

  Cel mai bine este ca atunci când observați ca gingiile dumneavoastră sângerează fără motiv, sa va prezentați la medicul dentist.  În urma unei examinări atente a dinților și gingiilor și în urma analizării radiografiei maxilarului, medicul va pune un diagnostic și va indica un tratament corespunzător. Daca o sa fie cazul, se pot recomanda și analize specifice de sânge cum ar fi timpul de coagulare, rata sedimentarii eritrocitelor, factori de coagulare, calciu, uree, creatinina, concentrația de hemoglobine. Totusi, pentru a evita un episod acut dureros, cel mai bine este ca pacientul sa se prezinte pentru un control de rutina și o igienizare profesionala la medicul stomatolog o data la 6 luni.

  Gingiile sănătoase au o consistentă ferma, sunt bine atașate de dinte, au o culoare roz și nu sângerează la periaj, la folosirea atei dentare sau la utilizarea dușului bucal. 

  Uneori, gingiile pot sângera în urma unei răniri cu un aliment mai dur, caz în care sângerarea o sa dureze doar câteva zile. Dacă, insa, sângerările persista un timp îndelungat și gingiile devin dureroase , acesta poate fi un semnal care ne indica o afecțiune mai gravă.

  Sangerarea gingivala poate fi cauzată de:

  • Afectiuni parodontale cum ar fi gingivita sau parodontita, cunoscuta sub termenul popular de “parodontoza”. Sângerările gingivale cauzate de acumularea de placa bacteriana mențin un proces inflamator continuu la nivelul cavității orale. Atunci când placa bacteriana nu este îndepărtată, gingiile devin umflate, roșii și sangerande. Acestea pot sa sângereze la masticatie, la periaj sau spontan. Aceste simptome corespund stadiului inițial al bolii parodontale: gingivita. Daca afecțiunea nu este tratată la timp, o sa evolueze spre parodontoza și spre pierderea dinților. Cu cat tratamentul este efectuat mai curând, cu atât se poate păstra mai mult țesut gingival și osos și se pot evita complicațiile și efectele secundare. Ajutandu-ne de tehnologia de astăzi, folosind lasere dentare speciale, boala parodontale poate sa fie tratată rapid și fără durere. Daca se intervine in stadiul de gingivita, adică prima etapa a bolii parodontale, procesul este complet reversibil.
  • Deficitul de vitamine datorat unei diete dezechilibrate, diete de slăbire cu număr foarte redus de calorii pe zi, după anumite tratamente medicamentoase sau în urma unei diete în care sunt consumate putine fructe / legume în stare cruda, proaspete. Carenta de vitamina K și vitamina C duce la sângerarea gingiilor.
  • Periaj incorect, prea puternic sau utilizând o periuța de dinți cu peri duri
  • Utilizarea incorecta a atei dentare sau aplicarea unei presiuni excesive. Ata dentară trebuie introduse între dinți cu mișcări atente înainte și inapoi
  • Afectiuni ale ficatului și rinichilor, deficiente ale factorilor de coagulare, hemofilie
  • Diabet: pacientii care au diabet prezintă o capacitate scazuta a organismului de a face fata la Infecții, inclusiv infecțiile de la nivelul gingiilor
  • Modificari hormonale datorate sarcinii. Dacă este aplicat un tratament corect și pacienta o sa respecte o rutina adecvată de îngrijire a cavității orale, gingivita de sarcina este reversibilă.
  • O infectie a dintilor sau gingiilor
  • Proteze dentare/ lucrări protetice precum punți detare care sunt incorect adaptate și irita mucoasa cavității orale
  • Traumatisme cauzate de alimente sau băuturi fierbinti sau substanțe chimice
  • Medicamentele anticonvulsivante care sunt folosite în tratamentul epilepsiei
  • Fumatul sau mestecatul tutunului

  Ce putem face?

  Cel mai bine este ca atunci când observați ca gingiile dumneavoastră sângerează fără motiv, sa va prezentați la medicul dentist.  În urma unei examinări atente a dinților și gingiilor și în urma analizării radiografiei maxilarului, medicul va pune un diagnostic și va indica un tratament corespunzător. Daca o sa fie cazul, se pot recomanda și analize specifice de sânge cum ar fi timpul de coagulare, rata sedimentarii eritrocitelor, factori de coagulare, calciu, uree, creatinina, concentrația de hemoglobine. Totusi, pentru a evita un episod acut dureros, cel mai bine este ca pacientul sa se prezinte pentru un control de rutina și o igienizare profesionala la medicul stomatolog o data la 6 luni.

 2. Nu uitați sa folositi mijloace auxiliare de curățare: ata dentară, irigatorul oral( dusul bucal) și periuțele interdentare. Este esențială curățarea spațiilor dintre dinți, măcar o data pe zi, folosind mijloacele enumerate mai sus. Periuța dentară nu poate sa îndepărteze bacteriile și resturile de mâncare dintre dinți sau de sub lucrările protetice. De aceea, ca sa evitam acumularea de placa bacteriana și apariția unui miros neplacut, este esențial sa curățăm și spațiile interdentare cu ata dentară, dusul bucal sau periate interdentare. Dusul bucal functioneaza pulsand jeturi de apa cu viteza foarte mare catre dinti si catre gingii, dizlocand astfel resturile alimentare din spațiile interdentare, dintre bracketi, de sub corpurile de punte sau din jurul implanturilor. Dacă nu ani mai folosit pana acum dusul bucal, începeți utilizarea lui cu o treapta inferioara ca sa va obisnuiti cu senzatia, apoi alegeti-o pe cea mai confortabila si eficienta pentru dumneavoastra.
 3. Controale efectuate de medicul dentist, o data la 6 luni. Dacă amânăm tratamentul diferitelor carii/leziuni parodontale, țesuturile se vor deteriora mai tare, pana când se poate ajunge la pierderea dintelui. 
 4. Renunta la fumat. Fumatul afectează vascularizația la nivelul parodontiului și reduce răspunsul imun de apărare împotriva bacteriilor parodontale. In plus, boala progreseaza mult mai rapid si recuperarea este mult mai lenta. De asemenea, petele inestetice și halitoze ( respirația urat mirositoare) sunt mai frecvente la fumători.
 5. Nu uita sa bei apa! Atunci când nu bei suficientă apa te deshidratezi iar acest lucru are un impact și asupra sănătății orale deoarece clearence-ul salivar scade în deshidratare. Uscarea gurii afectează tesuturile moi, le face sa se inflameze si sa fie mai predispuse infectiilor.
 6. Evita periutele de dinti cu peri duri si inlocuieste-le o data la 3 luni. Astfel, evita acumularea de bacterii pe perii periuței.
 7. Urmează un tratament ortodontic, dacă ai dinții inghesuiti. Dinții strâmbi sunt mult mai retentivi pentru placa bacteriana și resturi alimentare iar spațiile respective sunt mult mai greu de igienizat corespunzător.
 8. Evita alimentele bogate în zahar, cu consistenta moale care pot sa ramana lipite pe dinti timp indelungat si bauturile dulci si acidulate. Zaharul hraneste bacteriile nocive care crează placa bacteriana, tartrul șs care duce la carierea dinților.
 9. Vitamina C: conform studiilor, vitamina C joaca un rol important în protectia gingiilor, adultii cu un consum redus de vitamina C având un risc crescut de afectare parodontala.  Pentru un nivel optim de vitamina C, integrati în dieta alimente precum citrice, ardei gras rosu, căaina, coacaze și broccoli.
 10. Nu amana rezolvarea problemelor dentare. Cu cat detectam problemele dentare sau parodontale mai repede, cu atat sunt mai usor si mai ieftin de tratat.
 
 
 

“Parodontiul” este termenul care descrie un grup de structuri care protejează și susțin dintele.  Acesta este alcătuit din gingie, os alveolar, cement și ligamente parodontale. 

 • GINGIA- in mod normal, culoarea acesteia trebuie sa fie roz iar consistenta ei trebuie sa fie ferma, atașata de dinte. Aceasta acoperă și protejează suprafață rădăcinii și osul alveolar. Gingia situată între doi dinți vecini se numește gingie interdentara sau papila interdentara. In mod normal, aceasta trebuie sa umple tot spațiul situat sub punctul de contact și sa aibă o forma triunghiulara. Rolul ei este acela de a preveni impactul agresiv al alimentelor în timpul masticatiei. Absenta gingiei interdentare indica debutul sau avansarea unei afecțiuni parodontale.
 • OSUL ALVEOLAR- Osul alveolar este situat in structura a oaselor maxilare- superioara și inferioara -care se numeste „proces alveolar”. Alveola este compartimentul osos care sustine radacina dintelui, o continuare osoasa a mandibulei sau maxilarului care formează o cavitate conica. Acest os se formează odata cu dintele, il sustine si dispare cand se pierde.
 • CEMENTUL- reprezintă stratul exterior al rădăcinii dintelui. Acesta acoperă dentina și servește drept zona de atașament pentru fibrele de colagen din ligamentul parodontal. Are o duritate mult mai scăzută fata de smalț iar culoarea este una galbuie. Din acest motiv, atunci când exista o retractie a gingiei și este expusă rădăcina, efectul inestetic este marcat: se vede o delimitare clara între suprafață albă și neteda a smaltului și suprafață gălbuie și ușor neregulată a cementului. Cu cat este detectata mai repede cauza retractigi gingivale și cu cât este instaurat mai rapid un tratament corect, cu atât putem sa prezervam mai mult țesut dentar și putem evita efectele inestetice neplăcute. 
 • LIGAMENTUL PARODONTAL- ancoraza dintele in alveola dentara si diminueaza fortele externe ce se exercita asupra lui. Acesta este reprezentat de un tesut conjunctiv dens, ordonat, bine vascularizat, ce realizeaza conexiuni puternice intre procesele alveolare si cement.

Desi prevenția este cheia menținerii unei structuri parodontale sănătoase, in cazul in care se instalează o afecțiune la nivelul ei, medicul parodontolog este cel care poate sa acționeze rapid și sa salvele structurile dentare descrise mai sus, salvând in acest fel și dinții. Atunci când afecțiunea gingiilor este una superficiala, tratamentul este unul simplu, reprezentat de cele mai multe ori de o curățare corecta in cabinetul dentar și de o decontaminare și ajutorul laserului. Daca bacteriile au pătruns profund in pungile parodontale și au distrus tesutul osos, gingival sau ligamentare, un tratament mai complex este necesar (de exemplu parodontite agresive, parodontite cronice, parodontite ca manifestari sistemice, necrotice, abcese, etc). Medicul parodontolog poate efectua in acest caz diferite manopere care au ca scop îndepărtarea bacteriilor, curățarea și planarea suprafetelor radiculara sau regenerarea tisulară. Cu cat pacientul se prezintă mai repede la medicii  este instaurat un tratament corect și complet, se reduce riscul de a pierde din structurile de suport ale dinților. 

Avand astăzi la dispoziție tehnologie de ultima generație cum ar fi aparate laser, tehnologie prgf, terapia durerii și microinstumente pentru planarea suprefetelor radiculare, confortul pacientului este sporit in timpul ședințelor la medicul dentist, rezultatele sunt mai predictibile și șansele de recidiva sunt mult mai scăzute.

Ce este detartrajul dentar?

Detartrajul dentar reprezintă o procedura simpla prin care mediul dentist curata dinții. Astfel, sunt îndepărtate depunerile de tartru de pe suprafetele dentare, dintre dinti sau de pe lucrările protetice ( punți, coroane dentare) cu scopul de a preveni aparitia sau evolutia cariilor si a bolii parodontale Aceasta procedura este una sigura si, dacă este efectuat corect, nu afectează smalțul sau gingia. Detartrajul este oprocedura de rutina, non-invaziva, care trebuie efectuată în mod periodic. Utilizand un aparat cu ultrasunete si anse speciale, medicul dentist dizloca depozitele de tartru. Aceasta operațiune se efectuează sub irigare continua cu apa, astfel încât dinții si gingiile sa nu fie în niciun moment supraîncălzite.

Pe lansa detartraj, în ședința de Igienizare profesionala, medicul dentist va efectua si un periaj si air-flow. Air-flow este un dispozitiv utilizat pentru înlăturarea petelor. El se foloseşte de acţiunea jetului de aer combinat cu apă şi o pulbere de bicarbonat de sodiu. Datorită efectului de albire dentară a bicarbonatului de sodiu, putin abraziv, pacienţii beneficiaza si de lustruirea suprafetelor dentare igienizate.

Care sunt beneficiile efectuării detartrajului dentar?

Detartrajul dentar reprezintă o procedura simpla prin care mediul dentist curata dinții. Astfel, sunt îndepărtate depunerile de tartru de pe suprafetele dentare, dintre dinti sau de pe lucrările protetice ( punți, coroane dentare) cu scopul de a preveni aparitia sau evolutia cariilor si a bolii parodontale Aceasta procedura este una sigura si, dacă este efectuat corect, nu afectează smalțul sau gingia. Detartrajul este oprocedura de rutina, non-invaziva, care trebuie efectuată în mod periodic. Utilizand un aparat cu ultrasunete si anse speciale, medicul dentist dizloca depozitele de tartru. Aceasta operațiune se efectuează sub irigare continua cu apa, astfel încât dinții si gingiile sa nu fie în niciun moment supraîncălzite.

Pe lansa detartraj, în ședința de Igienizare profesionala, medicul dentist va efectua si un periaj si air-flow. Air-flow este un dispozitiv utilizat pentru înlăturarea petelor. El se foloseşte de acţiunea jetului de aer combinat cu apă şi o pulbere de bicarbonat de sodiu. Datorită efectului de albire dentară a bicarbonatului de sodiu, putin abraziv, pacienţii beneficiaza si de lustruirea suprafetelor dentare igienizate.

Care sunt beneficiile efectuării detartrajului dentar?
 1. Prevenirea bolilor parodontale. Afectiunile parodontale cum ar fi gingivita sau parodontita, cunoscute sub termenul popular de “parodontoza”, sunt cauzate de acumularea în exces de tartru si placa bacteriana. Odata acumulat, tartrul favorizează lipirea mai ușoară a altor bacterii la stratul deja depus. Acesta reprezintă un izvor continuu de bacterii, tine placa bacteriana în contact strâns cu suprafața tisulara, irita gingia și ingreuneaza procesul de curățare prin peria. Atunci când placa bacteriana si tartrul nu sunt îndepărtate la timp, gingiile devin umflate, roșii și sangerande, indicând instalarea bolii parodontale. Daca nu este efectuat la timp un detartraj, boala poate evolua si pacientul isi poate pierde dinții. 
 2. Scapi de respirata urat mirositoare. Respirația urat mirositoare poate avea drept cauza acumularea excesivă de bacterii pe suprafață dinților. Prin detartraj, periaj si air-flow, medicul reușește sa curețe bacteriile chiar si din cele mai greu accesibile zone ale cavității orale si astfel va recăpătați respirația proaspata.
 3. Beneficiul estetic. În urma acestei proceduri, pe langa tartru, o sa scapi si de petele inestetice depuse pe dinti din cauza fumatului, consumului de cafea, ceai, vin roșu etc. Dinții o sa para mai albi, mai netezi si de o culoare mai uniforma. 
 4. Ai grija de sănătatea întregului organism. Bacteriile care sunt prezente în tartru si care stau la baza bolilor parodontale, au fost identificate in probe preluate din inima, creierii tract respirator. Aceste studii ne indica o posibila asociere între boala parodontala si o multitudine de boli sistemice.

Pe lansa detartraj, în ședința de Igienizare profesionala, medicul dentist va efectua si un periaj si air-flow. Air-flow este un dispozitiv utilizat pentru înlăturarea petelor. El se foloseşte de acţiunea jetului de aer combinat cu apă şi o pulbere de bicarbonat de sodiu. Datorită efectului de albire dentară a bicarbonatului de sodiu, putin abraziv, pacienţii beneficiaza si de lustruirea suprafetelor dentare igienizate.

Cat dureaza detartrajul dentar?
 1. In functie de cat de incarcati sunt dinții, de cat de extinse sunt depozitele de tartru si de prezenta sau absenta petelor, detartrajul poate sa dureze între 20 de minute si o ora.

  Cat de des trebuie efectuat detartrajul dentar?

  Periodicitatea detartrajelor diferă in funcție de tipologia pacientului, astfel incat:

   

  • Pacientii sanatosi, nefumatori si fara carii trebuie sa isi facă detartraj de doua ori pe an.
  • Pacientii cu lucrări protetice, implanturi, fumatori- o data la 4 luni.
  • Pacientii cu afecțiuni parodontale avansate- o data la 3 luni. 
 2. Scapi de respirata urat mirositoare. Respirația urat mirositoare poate avea drept cauza acumularea excesivă de bacterii pe suprafață dinților. Prin detartraj, periaj si air-flow, medicul reușește sa curețe bacteriile chiar si din cele mai greu accesibile zone ale cavității orale si astfel va recăpătați respirația proaspata.
 3. Beneficiul estetic. În urma acestei proceduri, pe langa tartru, o sa scapi si de petele inestetice depuse pe dinti din cauza fumatului, consumului de cafea, ceai, vin roșu etc. Dinții o sa para mai albi, mai netezi si de o culoare mai uniforma. 
 4. Ai grija de sănătatea întregului organism. Bacteriile care sunt prezente în tartru si care stau la baza bolilor parodontale, au fost identificate in probe preluate din inima, creierii tract respirator. Aceste studii ne indica o posibila asociere între boala parodontala si o multitudine de boli sistemice.

Pe lansa detartraj, în ședința de Igienizare profesionala, medicul dentist va efectua si un periaj si air-flow. Air-flow este un dispozitiv utilizat pentru înlăturarea petelor. El se foloseşte de acţiunea jetului de aer combinat cu apă şi o pulbere de bicarbonat de sodiu. Datorită efectului de albire dentară a bicarbonatului de sodiu, putin abraziv, pacienţii beneficiaza si de lustruirea suprafetelor dentare igienizate.

De la ce varsta apare boala parodontala?
 1. Inainte de toate, este important sa înțelegem ce este mai exact boala parodontala. Îmbolnăvirea structurilor de suport ale dintelui (gingie, ligamente și suportul osos) se cheamă boala parodontala, parodontopatie sau în termeni populari “parodontoza”. În formele sale cele mai grave, această maladie poate sa duca la pierderea dinților. Stadiul incipient al bolii parodontale îl reprezintă stadiul de gingivita. In aceasta etapa, pacientul încă nu a pierdut suport osos, fiind afectată doar gingia. De asemenea, dacă este instituit un tratament prompt și corect, gingivita se vindeca fără sa lase sechele: gingia nu se retrage, isi recapătă culoarea roz și sănătoasă, redevine ferm atașata de dinte și nu mai sângerează la periaj. Daca la stadiul incipient de gingivita pacientul nu acționează și nu începe niciun tratament parodontale, boala o sa progreseze iar pacientul poate sa isi piardă dinții.

  Boala parodontala avansată, așa zisa “parodontoza”, poate sa apara de la varsta de 18 ani, insa cele mai întâlnite cazuri de afecțiuni parodontale se dezvolta după varsta de 30 de ani. 

  Forma incipienta a bolii, stadiul de gingivita, afectează oamenii de toate vârstele cum ar fi copiii de sub 8 ani, adolescenții sau adultii. În acest stadiu, dacă pacientul beneficiază de tratamentul corect, afecțiunile de la nivelul gingiei pot fi complet reversibile. 

  Pentru a putea lua cât mai repede decizia de a vizita medicul dentist, este important sa fim atenți la următoarele semne:

  • Sangerari gingivale: Uneori, gingiile pot sângera în urma unei răniri cu un aliment mai dur, caz în care sângerarea o sa dureze doar câteva zile. Dacă, insa, sângerările persista un timp îndelungat și gingiile devin dureroase , acesta poate fi un semnal care ne indica o afecțiune mai gravă. 
  • Gingiile suferă modificări de culoare, devenind mov sau rosu-inchis. Gingiile sănătoase au o culoare roz și sunt bine atașate de dinte.
  • Observi depuneri galbene/albicioase/maro la baza dinților. Cel mai des, aceste depuneri sunt reprezentate de tartru. Tartrul dentar poate adera de suprafaţa dentară sau de alte structuri dentare (lucrări protetice fixe, proteze mobile, obturaţii, aparate ortodontice) .Odata acumulat, tartrul favorizează lipirea mai ușoară a altor bacterii la stratul deja depus. Tartrul reprezintă un izvor continuu de bacterii, tine placa bacteriana în contact strâns cu suprafața tisulara, irita gingia și ingreuneaza procesul de curățare prin periaj. Tartrul trebuie îndepărtat în cabinet de către medicul dentist cu ajutorul unor anse ultrasonice astfel încât suprafață dintelui sa redevină neteda și fără bacterii.
  • Respiratia devine urat mirositoare are cel mai frecvent drept cauza afecțiunile cavitatii bucale datorate in prima faza igienei necorespunzatoare si apoi din cauza aparitiei bolilor parodontale. Primul pas pentru rezolvarea acestei neplăceri o reprezintă igienizarea profesionala efectuată de medicul dentist. Aceasta igienizare profesionala trebuie sa includă detartraj, periaj profesional și air-flow. In urma acestei manopere, mediul dentist evaluează fiecare caz în parte și recomanda, atunci când este cazul, un tratament mai complex. 
  • Retractiile gingivale reprezintă un alt semna de alarma care ar trebui sa ne trimită la mediul dentist. Retractia gingivale apare atunci cand tesutul din jurul dintilor se desprinde si se retrage, expunand dintele sau chiar radacina acestuia. O asemenea afectiune poate crea disconfort pacientului deoarece retractia gingivala poate schimba aspectul dintilor, făcându-i sa para mai alingiti, si poate produce o crestere a sensibilitatii dintilor la rece, cald, dulce sau periaj.

  Pentru a evita apariția bolii parodontale, instituirea unei rutini corecte de igienizare este esențială. Pe langa periajul efectuat corect, de 2 ori pe zi, este importanta și utilizarea unor mijloace auxiliare de curățare a danturii: ata dentară, irigatorul oral (dusul bucal) și periuțele interdentare. Periuța dentară nu poate sa îndepărteze bacteriile și resturile de mâncare dintre dinți sau de sub lucrările protetice. De aceea, ca sa evitam acumularea de placa bacteriana și apariția unui miros neplacut, este esențial sa curățăm și spațiile interdentare cu ata dentară, dus bucal sau periate interdentare. 

  Cat de des trebuie efectuat detartrajul dentar?

  Periodicitatea detartrajelor diferă in funcție de tipologia pacientului, astfel incat:

  • Pacientii sanatosi, nefumatori si fara carii trebuie sa isi facă detartraj de doua ori pe an.
  • Pacientii cu lucrări protetice, implanturi, fumatori- o data la 4 luni.
  • Pacientii cu afecțiuni parodontale avansate- o data la 3 luni. 
 2. Scapi de respirata urat mirositoare. Respirația urat mirositoare poate avea drept cauza acumularea excesivă de bacterii pe suprafață dinților. Prin detartraj, periaj si air-flow, medicul reușește sa curețe bacteriile chiar si din cele mai greu accesibile zone ale cavității orale si astfel va recăpătați respirația proaspata.
 3. Beneficiul estetic. În urma acestei proceduri, pe langa tartru, o sa scapi si de petele inestetice depuse pe dinti din cauza fumatului, consumului de cafea, ceai, vin roșu etc. Dinții o sa para mai albi, mai netezi si de o culoare mai uniforma. 
 4. Ai grija de sănătatea întregului organism. Bacteriile care sunt prezente în tartru si care stau la baza bolilor parodontale, au fost identificate in probe preluate din inima, creierii tract respirator. Aceste studii ne indica o posibila asociere între boala parodontala si o multitudine de boli sistemice.

Pe lansa detartraj, în ședința de Igienizare profesionala, medicul dentist va efectua si un periaj si air-flow. Air-flow este un dispozitiv utilizat pentru înlăturarea petelor. El se foloseşte de acţiunea jetului de aer combinat cu apă şi o pulbere de bicarbonat de sodiu. Datorită efectului de albire dentară a bicarbonatului de sodiu, putin abraziv, pacienţii beneficiaza si de lustruirea suprafetelor dentare igienizate.

Leave a Comment