Apa potabilă este, de asemenea, bună pentru dinți și gingii, precum și pentru întregul organism. Beneficiile unei hidratări adecvate asupra sănătății orale sunt multiple: gura rămâne curată și se apără mai bine împotriva plăcii bacteriene și a bacteriilor, în timp ce dinții sunt întăriți de calciu și fluor.
Unul dintre cele mai populare sfaturi medicale, chiar și în afara lumii stomatologice, este să bei suficientă apă pe parcursul zilei. Din păcate, însă, acesta este și unul dintre cele mai neglijate bune obiceiuri, adesea din cauza lipsei de atenție. Cantitatea ideală de apă care trebuie consumată într-o zi variază în funcție de mulți factori (sex, vârstă, greutate corporală), dar să spunem că clasicii doi litri reprezintă un bun compromis. Cu toate acestea, pentru multe persoane, acesta este un obiectiv greu de atins. Beneficiile consumului unei cantități suficiente de apă sunt numeroase. Acest articol se concentrează doar pe cele care privesc dinții și gingiile (care nu sunt puține).
Apă în gură, pentru un zâmbet mereu curat și strălucitor
Primul motiv pentru a bea suficient poate părea banal în simplitatea sa: apa ajută la menținerea gurii curate. Cu toate acestea, mecanismul care permite acest efect de curățare este mai puțin evident decât s-ar putea crede. În timp ce apa îndepărtează într-adevăr o parte din reziduurile alimentare, trebuie subliniat faptul că rolul său nu se oprește aici, ci merge mult mai departe. O hidratare orală adecvată stimulează, de fapt, producția de salivă, care este adevărata “pază” a dinților. Salivația, de fapt, contracarează prezența bacteriilor și, astfel, formarea plăcii bacteriene și a tartrului, responsabile de carii și de afecțiuni gingivale. Ca să nu mai spunem că, în acest fel, sunt evitate și multe afecțiuni secundare, cum ar fi uscăciunea gurii sau halitoza. În plus, această acțiune benefică de curățare protejează și estetica dinților, care pot avea tendința de a se îngălbeni din cauza anumitor alimente (cum ar fi cafeaua) sau a unor obiceiuri proaste (cum ar fi fumatul).
Calciu și fluor pentru sănătatea orală
Un alt motiv care face din apă un aliat prețios al igienei bucale se regăsește în substanțele pe care le conține. Se face referire, în special, la calciu și fluor. Ambele, de fapt, favorizează dezvoltarea sănătoasă a dinților prin întărirea smalțului. Acest lucru previne formarea cariilor și, de asemenea, frânează inflamația gingiilor. Nu este o coincidență faptul că, atunci când organismul este deosebit de deficitar în calciu sau fluor, un profesionist din domeniul medical poate prescrie și utilizarea adecvată a unor suplimente specifice.